Afbeelding

Senioren-KBO Grave viert jubileum - 75 jaar vrijwilligers in beweging

Grave 872 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Was eerder ontspanning de hoofddoelstelling van senioren-KBO Grave, nu speelt naast ontspanning ook advisering en belangenbehartiging voor ouderen een belangrijke rol in het werk van de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen). De belangenvereniging viert op 15 en 16 mei haar 75-jarig bestaan op grootse wijze. “Ging je vroeger op 65-jarige leeftijd naar een bejaardenoord, nu is het de bedoeling zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Niet voor iedereen is dit een goede oplossing; zeker als mensen alleen komen te staan kan een vereniging als de Senioren KBO-Grave inspirerend en ondersteunend zijn”, zegt voorzitter Jetty Janssen.

Op dit moment zijn 516 mensen lid van Senioren KBO-Grave. Ook in Escharen, Velp en Gassel zijn KBO afdelingen met eigen leden. Leden kunnen aan allerlei activiteiten deelnemen en dan zijn er ook nog de momenten dat niet-leden kunnen aansluiten. “Samenwerking met andere partijen en overige belangenbehartigers is er ook. Zo is er bijvoorbeeld de samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen Grave, Catharinahof, Kring KBO Land van Cuijk en natuurlijk de gemeente Land van Cuijk. We zijn zelf vertegenwoordigd in de “Kring KBO Land van Cuijk” en landelijk en provinciaal is er aansluiting met en via KBO-Brabant. Het is heel belangrijk dat wij onze stem laten horen bij de gemeente en actief deelnemen aan verschillende organisaties binnen de gemeente op het gebied van de senioren. Steeds meer taken worden bij de gemeente neergelegd. Binnen de gemeente zijn we daarom ook een belangrijke gesprekspartner op het gebied van ouderenzorg en ouderenwelzijn. Er wordt van de bestuursleden steeds meer deskundigheid op dat gebied verwacht”, zegt Janssen.

Bestuursleden Jetty Janssen, Marlie van de Ven, Peter Hendriks, Jan Geraets, Annie Litjes, Henk Josemanders en Rob Arts (foto) hebben tegenwoordig een andere rol dan de bestuursleden vroeger. Natuurlijk ligt er een taak bij de ontspanning zoals de Soosmiddagen of bij de Liederentafel, maar ook de internetsite moet bijgehouden worden, programma’s moeten worden uitgetypt, vergaderingen bezocht en zomerreisjes geboekt. De meeste bestuursleden doen het werk al jaren, deze vrijwilligers brengen ouderen in Grave in beweging. Soms letterlijk door de fietsclub of wandelclub maar ook door mee te denken over hoe vitaal te blijven of contacten met anderen te blijven onderhouden. Een aparte tak van sport is het inzamelen van oud papier. Rob Arts is hiermee al bijna tien jaar druk. De opbrengsten zijn voor de KBO, geld dat nodig is om de contributie laag te houden en bijvoorbeeld de zomerreisjes te kunnen organiseren.

De KBO is van oorsprong een katholieke vereniging, maar al jaren is iedereen er welkom. Een aantal provinciale KBO’s zijn tegenwoordig verenigd in het Senioren Netwerk Nederland. KBO-Brabant, KBO-Gelderland, KBO-Limburg, KBO-Noord-Holland en KBO-Overijssel bundelden hun krachten in 2023. Dit nieuwe netwerk vertegenwoordigt ruim 210.000 leden! Het is landelijk en provinciaal, daarmee een krachtige stem als het gaat om pensioen, koopkracht, wonen, zorg, welzijn, veiligheid en mobiliteit.

De vraag die nu bij het 75-jarig bestaan opkomt is hoe de jongere ouderen bij de vereniging te betrekken. “We moeten ons aanpassen aan de werkelijkheid, steeds meer mensen blijven fit ouder. Ze gaan er juist na hun pensionering op uit. Ook hebben ze vaak een rol als opa en oma of hebben ze door hun werkzame leven een eigen netwerk opgebouwd. Misschien willen mensen meer culturele activiteiten? We zien dat de mensen die lid worden, graag meedoen aan de activiteiten, lezingen of bijvoorbeeld het biljarten. Voor de feestelijkheden op 15 en 16 mei hebben zich 300 mensen voor een lunch aangemeld. We willen nadenken over nieuwe programmering, het is ook een onderwerp in de Kring KBO Land van Cuijk. Misschien moeten we nog meer naar buiten treden en samenwerken met andere organisaties of verenigingen”, vraagt Jetty Janssen zich af.

Bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan in 1989 schreef de toenmalige voorzitter, de heer L. Buddenberg, al: “De geschiedenis van de afdeling Grave van de KBO is in de eerste plaats een geschiedenis van gewone mensen, zoals Jan de Zwart, Toon Derks en mevrouw van Hooren-Lamers”. Hij sprak over “een levende en levendige beweging van solidariteit onder de ouderen in onze stad en een steeds krachtiger wordend instrument van overleg met andere groepen in onze samenleving. Dit stelt eisen aan de bestuursleden en aan de manier van besturen”.

Dit geldt nog steeds, de KBO-verenigingen vernieuwen en werken samen. Het bestuur wil naar een hechte club van senioren met veel keuze en variatie in activiteiten, zodat ook jongere ouderen toetreden tot de vereniging. “En het is ons gelukt om bij de tijd te blijven, op naar de volgende beweging in de komende 25 jaar”, stelt voorzitter Janssen. (KBOgrave@gmail.com)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant