V.l.n.r.: wethouder Jeroen van den Heuvel, Jan Roest (voorzitter bestuur Wapen van Reek) en wethouder Harold van den Broek.
V.l.n.r.: wethouder Jeroen van den Heuvel, Jan Roest (voorzitter bestuur Wapen van Reek) en wethouder Harold van den Broek.

Wapen van Reek gaat voor energieneutraal met pilot

Reek 866 keer gelezen

REEK - Met de oplevering van 162 zonnepanelen en een batterijpakket heeft Het wapen van Reek, als eerste gemeenschapsaccommodatie in Maashorst, een belangrijke pioniersrol in de duurzaamheidsambities van de gemeente. Daarmee zet het college verdere stappen in de afspraak uit het bestuursakkoord, om gemeentelijk vastgoed - waar mogelijk - energieneutraal te maken.

Het Wapen van Reek krijgt met deze nieuwe installatie een voorbeeldfunctie in het project ‘Zon op daken’, waarmee Maashorst zijn doelen vorm gaat geven met het oog op toekomstbestendig gemeenschappelijk vastgoed en verduurzaming daarvan. De gemeente hoopt met deze pilot voorop te lopen in verduurzaming en ook als voorbeeld te dienen voor andere bedrijven en organisaties in Maashorst.

Innovatieve oplossingen
De pilot richt zich op het gebruik van zonne-energie in combinatie met stroomopslag. Dit is een gedeeltelijke oplossing voor de uitdaging om overbelasting van het elektriciteitsnet zoveel mogelijk te voorkomen. Deze week wordt de installatie van de zonnepanelen en het batterijpakket officieel opgeleverd. Het gaat om 162 zonnepanelen en een batterijpakket met een capaciteit van 30KW. Daarmee kan Het Wapen van Reek ’s avonds 2 uur worden voorzien in zijn stroomverbruik.

Positieve impact
Wethouder Harold van den Broek (Maatschappelijk vastgoed en accommodaties) is blij met dit project: “Inwoners van Reek maken veel gebruik van deze ontmoetingsplek. Het nieuwe accommodatiebeleid, dat eind 2024 vastgesteld moet worden door de raad, richt zich op multifunctionele gebouwen. We willen gebouwen slim gebruiken en ze levensloop- en toekomstbestendig maken voor alle generaties. Bij het Wapen van Reek investeren we met dit project in duurzaamheid en een kostenbesparing op gebied van energie. Zo verbeteren we de kwaliteit van onze gebouwen en de leefbaarheid van onze kernen.”
Het gebouw en de installatie zijn eigendom van de gemeente en met deze verduurzaming zet zij in op een Win-Win situatie voor de eigenaar én de gebruikers. Uitgangspunt is om op termijn de energiebesparing om te zetten naar een lastenverlaging voor de gebruikers van de accommodatie.

Goed voorbeeld
Wethouder Jeroen van den Heuvel (Duurzaamheid) vult aan: “We willen uiteindelijk al onze gemeentelijke gebouwen verduurzamen. Bijvoorbeeld door alle geschikte daken te voorzien van zonnepanelen. Eventueel met opslag van energie. Daarmee maken we ons eigen, gemeentelijk vastgoed in elk geval alvast energieneutraal. Zo geven we als gemeente meteen het goede voorbeeld.”
De gemeente Maashorst geeft aan de snelle ontwikkelingen op het gebied van energieopslag te blijven volgen. De bevindingen uit deze pilot in Reek zullen daarbij helpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant