Afbeelding

Bevrijdingsvuur arriveert 5 mei om 7.15 uur in Reek

Reek 717 keer gelezen

REEK - Sinds 1948 wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. Vervolgens wordt dit vuur door meer dan tweeduizend sporters in estafettevorm naar alle uithoeken van Nederland gebracht. Gemeente Maashorst doet voor de tweede keer mee. Dat team heeft zes Reekse deelnemers in de gelederen. Zij starten om middernacht in Wageningen en brengen het vuur naar alle kernen van Maashorst. Reek is de eerste bestemming die zondagochtend, om en nabij 7.15 uur. Iedereen is uitgenodigd om dit moment bij te wonen.

Het bevrijdingsvuur staat symbool voor vrede en vrijheid. Het is een belangrijk moment in het herdenken op 4 mei en het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei. Het is niet voor niets dat het vuur in Wageningen ontstoken wordt. Dit gebeurt tijdens een ceremonie voor het historische hotel De Wereld, de plek waar in 1945 het document van de overgave getekend is.

Zes Reekse renners
Het Maashorst-team start om middernacht in Wageningen om het vuur in de hele gemeente te verspreiden. In estafettevorm lopen ze naar Brabant. Net als vorig jaar doen Mike Bens en Thieu Hodenius uit Reek mee. Zij krijgen dit jaar steun van dorpsgenoten Kim van der Doelen, Kim Pennings, Jasper Peeters en Matthijs Schell. Gezamenlijk zullen zij Reek binnen rennen om met de toorts het bevrijdingsvuur hier te ontsteken. Dit gebeurt bij de Schutsengel; het bevrijdingsmonument aan de Mgr. Borretstraat.
Het team wordt rond 7.15 uur in Reek verwacht. Dorpsgenoten en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Om de hardlopers aan te moedigen en hen een extra warm welkom te geven, om elkaar te ontmoeten en om de vrijheid te vieren. De renners vervolgen daarna hun route richting Schaijk, Zeeland, Vliegbasis Volkel, Odiliapeel en Volkel om tot slot bijna een half etmaal later, rond 11.45 uur, in Uden af te sluiten. Als de lopers rond half acht vertrokken zijn, staat voor het aanwezige publiek koffie met wat lekkers klaar in het parochiezaaltje. De ingang zit aan de zijde van de Heijtmorgen.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant